Przepisy z olejem lnianym LenVitol®

( ilość produktów: 3 )

Olej lniany LenVitol i jajka faszerowane pieczarkami

Olej lniany LenVitol i jajka faszerowane pieczarkami - przepis

Składniki


  • - Jajka na twardo- 6 szt.,
  • - Pieczarki – 6 szt.,
  • - Cebula biała – ½ szt.,
  • - 2 łyżki pietruszki zielone – 30 g.,
  • - 2 łyżeczki oleju ryżowego – 10 ml.,
  • - 2 łyżki oleju lnianego LenVitol® – 30 ml.,
  • - Sól, pieprz do smaku

 

  • - Czas: ok. 15 minut,
  • - Porcja: 4 osoba,
  • - Poziom trudności: łatwy,

Przygotowanie jajek faszerowanych pieczarkami:

Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę a następnie podsmaż na oleju ryżowym przez ok. 3-4 min. Ugotowane na twardo i obrane jajka przekrój na pół. Z każdej połówki ostrożnie wyciągnij żółtko i przełóż do miseczki, wymieszaj z olejem lnianym LenVitol®, podsmażonymi pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Powstałym farszem napełniaj połówki jajek i udekoruj świeżą natką pietruszki.

 


Zielone i czerwone ruskie pierogi z omastą z oleju lnianego

Pierogi ruskie z omastą z oleju lnianego - przepis

Składniki


Ciasto:

  • - 500 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • - Szklanka gorącej wody
  • - Pół opakowania rozmrożonego szpinaku
  • - 2 buraki

Farsz:

  • - 200 g białego twarogu
  • - 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków
  • - 1 cebula
  • - Olej ryżowy Oleofarm
  • - Sól, pieprz

Omasta:

  • - 2 – 3 łyżki oleju lnianego LenVitol

Przygotowanie:

Szpinak – zblendować razem z wydzieloną wodą.

Buraki – wyszorować, posmarować oliwą z oliwek, owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 45 min, w temperaturze 200° C. Ostudzone buraki zblendować na gładką masę.

Z mąki, wody oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Podzielić ciasto na pół. Pierwszą część połączyć w misce ze zblendowaną pastą szpinakową, aż do uzyskania miękkiego ciasta o zielonej barwie. Drugą część ciasta połączyć z pastą buraczaną i również zagnieść. Ciasto powinno nabrać czerwonej barwy. Gdyby ciasta były za suche lub twarde, dodać więcej gorącej wody.

Oba ciasta zawinąć w folie i zostawić do odpoczęcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przygotować farsz. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym. Ziemniaki obrać ze skórek i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę (lub zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażoną cebulę dodać do twarogu z ziemniakami, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut dla połączenia smaków. Następnie uformować z farszu długi wałeczek o średnicy około 2 cm, lekko obtoczyć w mące i pokroić na kawałki długości 4 cm.

Ciasta rozwałkowywać na cienkie placki 2-3 mm, szklanką wykrawać kółka. Na każdym układać mały wałeczek farszu, a brzegi pierogów dokładnie posklejać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, na małym ogniu, wyjmować po 5 minutach od wypłynięcia. Podawać okraszone olejem LenVitol.

      Nasz Sklep internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie ze Sklepu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji Polityce plików cookies.
      Zamknij
      pixel