Olej z ogórecznika - powody dla których warto go stosować
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to roślina wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olej z ogórecznika wyróżnia się delikatnym, nieco orzechowym smakiem i aromatem surowego ogórka, dlatego może być dodawany do wszelkiego rodzaju potraw. Jednak tym, co zasługuje na największą uwagę, są cenne właściwości tego oleju, które sprawiają, że coraz więcej osób włącza go do swojej diety i pielęgnacji. Co znajduje się w jego składzie i jakie działanie wykazuje?
Co znajdziemy w oleju z ogórecznika?
Olej z ogórecznika lekarskiego jest najbogatszym (spośród wszystkich olejów) źródłem kwasu tłuszczowego gamma-linolenowego (GLA) z grupy omega-6. Dzięki wysokiej zawartości tego składnika olej z ogórecznika wykazuje właściwości przeciwzapalne, a przy tym wspiera pracę układu krążenia i układu nerwowego. W jego składzie znajdziemy również kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas mlekowy, kwas jabłkowy, kwas octowy, witaminę C, witaminy z grupy B, garbniki, flawonoidy, żelazo, magnez, cynk, potas i wapń. Olej z ogórecznika jest też ceniony za zawartość saponin, które wykazują działanie wykrztuśne, moczopędne i przeciwzapalne. Dzięki obecności soli krzemowej ułatwia on również wchłanianie wielu istotnych dla organizmu pierwiastków.
Dlaczego warto stosować olej z ogórecznika?
Olej z ogórecznika wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:
- chroni przed chorobami górnych dróg oddechowych, układu krążenia i układu nerwowego
- wspomaga utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
- wspiera leczenie grypy i przeziębienia: obniża gorączkę, redukuje stany zapalne, łagodzi kaszel i działa wykrztuśnie
- wzmacnia odporność organizmu
- łagodzi objawy menopauzy
- stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi
- wspiera profilaktykę i leczenie miażdżycy
- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
- wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe
- wspiera układ pokarmowy
- wspomaga detoksykację organizmu
- wykazuje działanie moczopędne
- łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów
- wzmacnia układ kostny
- niweluje problemy skórne
Zastosowanie oleju z ogórecznika
Olej z ogórecznika jest polecany osobom, które chcą w naturalny sposób zwiększyć odporność i wesprzeć pracę całego organizmu. Ze względu na wszechstronne właściwości olej z nasion ogórecznika lekarskiego nadaje się zarówno dla osób cierpiących na nawracające choroby układu oddechowego, jak i dla tych, które zmagają się z atopowym zapaleniem skóry, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy wysokim cholesterolem. Ogórecznik łagodzi stany zapalne i wspiera detoksykację organizmu, a dzięki łagodnemu smakowi może być włączony do codziennej diety. Warto po niego sięgnąć w stanach przeziębienia, grypy i ogólnego osłabienia organizmu, choć bez przeszkód można go stosować również na co dzień – w ramach profilaktyki chorób układu pokarmowego, oddechowego, krążenia czy mięśniowo-stawowego.
Olej z ogórecznika na twarz i skórę
To jeden z tych olejów, które można stosować zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji. Jest to produkt chętnie wykorzystywany w kosmetyce ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, nawilżające i łagodzące. Olej z ogórecznika można nakładać bezpośrednio na twarz i skórę lub stosować jako składnik maści, masek i balsamów. Dzięki zawartości substancji śluzowych produkt zmniejsza utratę wody ze skóry, dlatego jest szczególnie polecany osobom z cerą dojrzałą i suchą. W jego składzie nie zabrakło również kwasu AHA, który nawilża i złuszcza naskórek. Olej z ogórecznika mogą stosować osoby cierpiące na atopowe zapalenie skóry (AZS), egzemę i łuszczycę.
Dawkowanie i przeciwwskazania
Aby osiągnąć oczekiwane korzyści zdrowotne, osoby dorosłe powinny przyjmować 1 łyżeczkę oleju dziennie, natomiast dzieci pół łyżeczki. Można go spożywać bezpośrednio lub dodawać do sałatek, koktajli lub przekąsek. Należy pamiętać jedynie o tym, by potrawy, do których dodajemy olej z ogórecznika, były zimne – wysokie temperatury niszczą cenne składniki odżywcze.
Przeciwwskazania do stosowania oleju z ogórecznika obejmują przede wszystkim kobiety w ciąży – zawarte w nim substancje mogą bowiem wywoływać skurcze macicy. W związku z tym, że ogórecznik rozrzedza krew, nie jest on również zalecany osobom przyjmującym warfarynę lub aspirynę. Ostrożność powinni zachować także chorzy na epilepsję.
Jaki olej z ogórecznika wybrać?
Olej z ogórecznika jest najczęściej wybierany ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych NNKT. Przeglądając różne oferty, warto więc zwrócić uwagę na zawartość tego składnika. Olej z ogórecznika OleoVitum zawiera 36% kwasu linolowego (LA) i 19% kwasu gamma-linolenowego (GLA). Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest to produkt, który wspiera funkcjonowanie całego organizmu. Ogórecznik OleoVitum jest również wzbogacony o palmitynian retinylu (witaminę A) i – co szczególnie ważne – tłoczony na zimno. Tylko olej nierafinowany zawiera maksymalną ilość cennych dla zdrowia składników, dlatego warto włączyć go do codziennej diety.