CZĘŚĆ PRODUKTÓW CHWILOWO NIEDOSTĘPNA

ZAMÓWIENIA BĘDĄ REALIZOWANE OD 03.04

CZĘŚĆ PRODUKTÓW CHWILOWO NIEDOSTĘPNA

ZAMÓWIENIA BĘDA REALIZOWANE OD 03.04

DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ

SuperBezpieczneTM zakupy
SuperFair.Shop badge

Poznaj zdrowe tłuszcze

2016-06-29
Poznaj zdrowe tłuszcze

Jeszcze do niedawna powtarzano, że każdego rodzaju tłuszcz powinniśmy z diety eliminować. Dziś wiemy, których tłuszczów należy się wystrzegać, a które są wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są one przede wszystkim źródłem energii, jak również witamin (A,D,E,K) rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składnikiem budulcowym błon komórkowych wszystkich komórek w naszym ciele. Na tłuszcz składają się m.in. kwasy tłuszczowe i to właśnie wiedza na ich temat jest dla naszego zdrowia kluczowa. Te, których powinniśmy zdecydowanie unikać, to kwasy nasycone. Najwięcej znajduje się ich w tłuszczu zwierzęcym, oleju palmowym i kokosowym. Ich głównym nośnikiem jest wysoko przetworzona żywność, zwłaszcza typu fast-food, słodycze czy tłuste mięso, smalec, śmietana oraz margaryna. Duża zawartość tego typu tłuszczów w diecie ma niekorzystny wpływ na poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Ponadto kwasy nasycone wpływają niekorzystnie na układ krążenia, przez co sprzyjają powstawaniu miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Spożywane w nadmiarze mogą sprzyjać także rozwojowi niektórych chorób nowotworowych. Dlatego tego rodzaju kwasów tłuszczowych powinniśmy w diecie unikać. Warto natomiast zadbać, aby wraz z pożywieniem dostarczać sobie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), zwanych inaczej Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi (NNKT). Dobrym źródłem zdrowych tłuszczów są oleje roślinne, zwłaszcza te tłoczone na zimno.

Kwasy jednonienasycone (omega-9) odgrywają istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu (frakcji LDL), podwyższając jednocześnie poziom frakcji HDL (tzw. dobry cholesterol). Dlatego regularne spożywanie kwasów omega-9 sprzyja profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Kwasy wielonienasycone (omega-3 i omega-6) nazywane są niezbędnymi, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytwarzać i muszą być dostarczane z pożywienia. To właśnie NNKT mają najważniejsze znaczenie spośród tłuszczów. Stanowią ważny budulec strukturalny błon komórkowych, odpowiadając za ich prawidłową budowę i czynności. Uczestniczą także w regulacji procesów zapalnych w organizmie oraz są potrzebne do prawidłowego transportu lipidów we krwi, zwłaszcza cholesterolu, przyczyniając się do obniżenia jego poziomu. NNKT są istotnym elementem profilaktyki chorób serca i układu krwionośnego. Ich regularne spożywanie jest także ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci, począwszy od okresu płodowego. Na szczególną uwagę zasługują kwasy omega-3, których wraz z codzienną dietą, powinniśmy dostarczać najwięcej.

Kwasy te są istotnym elementem profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. U osób dotkniętych miażdżycą światło naczyń krwionośnych jest zwężone poprzez odkładające się na ich ścianach złogi tłuszczowe. W związku z tym istnieje ryzyko, że takie naczynie krwionośne może zostać całkowicie zatkane przez zakrzepniętą krew, co spowoduje zablokowanie jej przepływu. W konsekwencji krew nie będzie mogła dotrzeć do tak kluczowych organów jak mózg czy serce, co może doprowadzić do udaru czy zawału. Kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzakrzepowe, poprzez zdolność hamowania osadzania się płytek krwi na ścianach naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zakrzepów naczyniowych.

O odpowiedni poziom omega-3 powinniśmy zadbać zwłaszcza w diecie dzieci. Kwasy te są potrzebne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, rozwinięcia zdolności psychomotorycznych i intelektualnych, zdolności poznawczych, budowy siatkówki oka, przeciwdziałania zapaleniom, alergiom i infekcjom. Uzupełnianie diety w te kwasy obniża znacznie nadpobudliwość dzieci, ma korzystny wpływ na ich rozwój intelektualny, zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania. Wynika to między innymi z tego, że omega-3 są jednym z podstawowych elementów budujących błony komórkowe synaps, czyli połączeń między komórkami nerwowymi. Są także składnikiem do budowy neurotransmiterów (np. dopaminy, serotoniny), czyli związków, uczestniczących w przekazywaniu sygnałów między komórkami nerwowymi. Odpowiedni poziom tych kwasów w organizmie przyspiesza i reguluje przepływ informacji w układzie nerwowym. Dodatkowo budują osłonki mielinowe komórek nerwowych co ma wpływ na precyzyjne przekazywanie sygnałów. Dbanie o obecność omega-3 w diecie dziecka przez cały okres jego wzrostu i dojrzewania, zapewni mu prawidłowy rozwój, a w życiu dorosłym pozwoli uniknąć wielu chorób.

O omega-3 mówi się także w kontekście chorób nowotworowych. Jedną z pierwszych osób, które wykazały przeciwnowotworowe działanie tych kwasów była niemiecka biochemik, dr Johanna Budwig. Prowadząc przez kilkadziesiąt lat swoje badania pokazała, iż osoby stosujące opracowaną przez nią dietę bogatą w kwasy omega-3 bardzo rzadko chorowały na nowotwory. Natomiast stosowanie tej diety u osób chorych znacznie ograniczało wzrost guzów nowotworowych. Rezultaty te były wynikiem jedynie zmiany sposobu odżywiania i wprowadzenia diety, której podstawą jest olej lniany bogaty w kwasy omega-3, spożywany w formie pasty z białym serem oraz antyoksydanty, błonnik i węglowodany złożone. Obecnie wyniki badań naukowych potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości kwasów omega-3. Działanie to dotyczy przede wszystkim raka prostaty, piersi, wątroby, jelita grubego, trzustki i żołądka. Badania prowadzone na komórkach in vitro, zwierzętach oraz ludziach wykazały przynajmniej kilka mechanizmów przeciwnowotworowego działania omega-3. Kwasy te mogą hamować podziały komórek nowotworowych i powodować ich śmierć na kilka różnych sposobów. Ponadto dostarczanie organizmowi omega-3 pozwala na wbudowywanie ich do błon komórkowych, dzięki czemu poprawia się ich funkcjonowanie, co ułatwia m.in. wnikanie leków przeciwnowotworowych i zwiększa skuteczność ich działania. Kwasy omega-3 hamują również powstawanie naczyń krwionośnych w rozwijającym się guzie nowotworowym. Powoduje to odcięcie dostępu pożywienia potrzebnego szybko namnażającym się komórkom nowotworowym i w konsekwencji obumieranie guza nowotworowego. Wykazano także, że kwasy te oraz wytwarzane z nich związki hamują przerzuty, co nie pozwala na rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie.

Dieta bogata w kwasy omega-3 łagodzi również zmiany zapalne w organizmie, zwłaszcza te, które są spowodowane wpływem substancji toksycznych pochodzących z trawienia niektórych pokarmów. Dzięki temu kwasy te wpływają korzystnie na prawidłową pracę układu immunologicznego i ograniczają powstawanie stanów zapalnych.

Niedobory kwasów omega-3 możemy uzupełniać na 2 sposoby. Pierwszym jest sięgnięcie po preparaty w kapsułkach zawierające oleje rybie. Drugim sposobem, bardziej naturalnym i ekonomicznym, jest włączenie do diety roślinnego źródła kwasów, którym jest głównie zimnotłoczony olej lniany wysokolinolenowy (tzw. olej lniany budwigowy). Wysoką zawartością omega-3 charakteryzuje się także olej z pestek dzikiej róży oraz konopny. Powinniśmy jednak pamiętać o jednej kluczowej kwestii. Warunkiem prawidłowego działania wszystkich trzech rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych jest ich odpowiednia proporcja w codziennym jadłospisie. Standardowa europejska dieta dostarcza zbyt dużych ilości omega-6, podczas gdy podaż omega-3 jest bardzo niska. Skutkuje to zaburzonym stosunkiem omega-3 do omega-6, wynoszącym średnio 1:15 lub 1:20, podczas gdy prawidłowy powinien mieścić się w przedziale od 1:2 do 1:5.

Odpowiednia proporcja NNKT w diecie jest ważna z punktu widzenia utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. W wyniku przemian metabolicznych z kwasów omega-6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z omega-3 związki o charakterze przeciwzapalnym. Długotrwały nadmiar kwasów omega-6 w diecie sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu. Istotne jest zatem dostarczanie organizmowi wszystkich rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych w odpowiednich, zrównoważonych proporcjach.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016

Polecane

pixel