DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ

darmowa dostawa od 99 zł
SuperBezpieczneTM zakupy
SuperFair.Shop badge

Olej ryżowy – jakie ma zastosowanie i właściwości odżywcze?

2023-04-04
Olej ryżowy – jakie ma zastosowanie i właściwości odżywcze?

Olej ryżowy powstaje z otrąb otrzymywanych podczas przemiału ryżu i jest to tłuszcz cieszący się największą popularnością w Azji. Coraz więcej osób czerpie inspirację z kuchni azjatyckiej, dlatego nic dziwnego, że olej z otrąb ryżowych można bez problemu znaleźć już na polskich półkach sklepowych. Czym charakteryzuje się olej ryżowy i jakie jest jego zastosowanie?

Jakie składniki odżywcze zawiera olej ryżowy?

Olej z otrąb ryżowych wyróżnia się neutralnym zapachem i smakiem oraz delikatnym żółtym kolorem. Znajdziemy w nim bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasówtłuszczowych (NNKT), które wspomagają utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwasy NNKT zawarte w oleju z otrąb ryżowych to kwas oleinowy (omega-9) oraz kwas linolowy (omega-6). Kwasy te nie są wytwarzane w organizmie człowieka, dlatego powinny być dostarczane wraz z dietą. W oleju ryżowym znajdziemy też tłuszcze nasycone: kwas mirystynowy, palmitynowy i stearynowy.

Olej ryżowy – rafinowany czy nierafinowany?

Olej z otrąb ryżowych może występować zarówno w wersji nierafinowanej (tłoczony na zimno), jak i rafinowanej. Największy wpływ na wybór odpowiedniego produktu ma to, w jakim celu sięgamy po olej ryżowy. Jeśli chcesz na nim smażyć, jedyną słuszną opcją będzie olej ryżowy rafinowany. Rafinacja jest bowiem procesem, który korzystnie wpływa na koloryt oleju, a przy tym zwiększa jego temperaturę dymienia, umożliwiając bezpieczne smażenie. Z drugiej strony proces ten sprzyja utracie cennych składników, takich jak witaminy E i K, żelazo, fitosterole, skwalen, lecytyna czy gamma-oryzanol. Jeśli więc sięgasz po olej ryżowy ze względu na jego właściwości zdrowotne, wybierz ten nierafinowany.

Olej ryżowy i jego właściwości

Kuchnia Dalekiego Wschodu jest uznawana za jedną z najzdrowszych, a w żadnym azjatyckim domu nie może zabraknąć oleju ryżowego. W Polsce staje się on coraz bardziej popularny, podobnie jak dania tamtejszej kuchni. Dzięki temu, że olej ryżowy cechuje się niższą lepkością niż inne oleje, jest on absorbowany przez potrawę zaledwie w 15-20%. Smażone dania wchłaniają go tylko w małym stopniu, dlatego olej ryżowy polecany jest szczególnie osobom, które lubią smażyć, a równocześnie chcą kontrolować masę ciała. W 100 g oleju znajduje się 880 kcal.

Do najważniejszych właściwości oleju ryżowego zaliczamy:

  • działanie ochronne na układ krwionośny,
  • możliwe działanie antynowotworowe (dzięki zawartości antyoksydantów: gamma-oryzanolu i witaminy E),
  • właściwości hipoalergiczne,
  • regulacja poziomu cholesterolu we krwi i obniżanie ciśnienia tętniczego,
  • stymulacja regeneracji komórek i opóźnianie procesów starzenia (dzięki witaminie E, tokoferolom i gamma-oryzanolowi),
  • łagodzenie objawów menopauzy (dzięki zawartości gamma-oryzanolu),
  • wsparcie leczenia pierwotnej niedoczynności tarczycy (gamma-oryzanol może obniżać poziom TSH).

W procesie rafinacji dochodzi do częściowej utraty prozdrowotnych składników, dlatego wspomniane właściwości oleju ryżowego są charakterystyczne dla produktów nierafinowanych.

Zastosowanie oleju ryżowego

Jest to produkt, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni (nie tylko azjatyckiej). Olej ryżowy najczęściej stosuje się do smażenia – ze względu na wysoki punkt dymienia i mały stopień wchłaniania przez przygotowywane na nim potrawy. Produkt ten może więc z powodzeniem stać się bardziej dietetycznym zamiennikiem oleju rzepakowego czy masła. Może być również stosowany na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów czy dressingów. Warto urozmaicić dietę i sięgać po różne tłuszcze roślinne – to dobry sposób na dostarczanie różnorodnych składników do organizmu, w tym niezbędnych kwasów nienasyconych.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i gamma-oryzanolu olej ryżowy (tłoczony na zimno) znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Jest wykorzystywany jako składnik produktów do skóry i włosów, gdyż wspiera ich regenerację, łagodzi podrażnienia i wspomaga zatrzymywanie wilgoci. Zawarte w nim składniki mają działanie przeciwstarzeniowe, a stosowanie oleju ryżowego na włosy wspomaga walkę z łupieżem, a przy tym dodaje kosmykom miękkości i blasku. Można go znaleźć w produktach przeznaczonych do olejowania włosów, maceratach, balsamach, kremach, mydłach i maseczkach. Do domowej pielęgnacji nadaje się również czysty olej ryżowy tłoczony na zimno. Jego dodatkową zaletą jest hipoalergiczność, dlatego może być stosowany do skóry wrażliwej.

Jaki olej ryżowy będzie najlepszy do smażenia?

Wybierając olej do smażenia, należy zwrócić uwagę na jego punkt dymienia, czyli temperaturę, w której tłuszcz rozpada się na szkodliwe związki, psuje smak potrawy i traci wartościowe składniki odżywcze. Olej ryżowy doskonale nadaje się do smażenia, gdyż jego temperatura dymienia osiąga aż 230-250°C. W przypadku popularnego oleju rzepakowego jest to zaledwie 205°C.

Warto przy tym zauważyć, że do smażenia znacznie lepszy będzie olej rafinowany, gdyż na oleju tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć żywności – stosuje się go przede wszystkim do potraw niepodgrzewanych, takich jak sałatki czy dressingi. Olej ryżowy Oleofarm to produkt rafinowany, który doskonale nadaje się do smażenia, choć może być również stosowany jako dodatek do potraw na zimno. Idealnie sprawdza się w kuchni azjatyckiej i europejskiej, a dzięki wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych wspiera utrzymywanie optymalnego poziomu cholesterolu. Rafinowany olej ryżowy do smażenia jest praktycznie bezwonny i pozbawiony smaku, dlatego nie wpływa na walory smakowe mięsa, ryb, warzyw i innych smażonych potraw.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023

Polecane

Olej ryżowy rafinowany, 500 ml

Olej ryżowy rafinowany, 500 ml

CENA REGULARNA30,44 zł brutto25,87 zł brutto5174 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 24,64 zł
pixel