Aloes do picia - właściwości i korzyści zdrowotne dla układu trawiennego

Aloes jest znany w medycynie ludowej od setek lat, a od niedawna można go znaleźć na polskich półkach sklepowych. Coraz chętniej sięgamy po sok z aloesu ze względu na jego unikalne właściwości zdrowotne. Na co pomaga, jak często go stosować i czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania soku z aloesu?
Co znajduje się w składzie aloesu?
Wyróżniamy ok. 360 gatunków aloesu, ale tylko 20 z nich to rośliny o właściwościach leczniczych. Najczęściej stosowane są dwa gatunki: aloes zwyczajny (Aloe vera) i aloes drzewiasty (Aloe arborescens Mill.). Aloes zwyczajny zawiera ok. 270 składników, a część z nich wykazuje wysoką aktywność biologiczną. W surowym miąższu aloesu znajduje się aż 98,5% wody o pH 4,5, a głównymi składnikami suchej masy aloesu są błonnik pokarmowy (73%) i części niepalne (16,9%).
W jego składzie znajdziemy też wiele kwasów tłuszczowych (2,9%) oraz taniny, flawonoidy, saponiny, steroidy, terpenoidy, enzymy, witaminy A, C, E, B6, B12, tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, cholinę, antrachinony (m.in. aloinę i emodynę), polisacharydy i minerały (wapń, chrom, mangan, miedź, selen, magnez, potas, sód i cynk). W aloesie stwierdzono też obecność 18 spośród 22 aminokwasów występujących w żywności, w tym 7 aminokwasów egzogennych spośród dziewięciu niezbędnych dla organizmu ludzkiego.
Właściwości soku z aloesu
Poszczególne składniki odpowiadają za unikalne właściwości aloesu:
- aloina – wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyproliferacyjne, a także wywołuje śmierć apoptyczną komórki nowotworowej i blokuje tworzenie nowych naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym zdolność wzrostu guzów nowotworowych,
- emodyna – w badaniach laboratoryjnych (in vitro) wykazuje silne działanie antynowotworowe,
- aloezyna – wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i ochronne przed działaniem promieni UV.
Aloes zwyczajny ma również wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Suplementacja aloesem zwiększa żywotność komórek makrofagów i wspiera obronę organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Aloes do picia jest polecany również na różne dolegliwości układu pokarmowego, w tym niestrawność, wrzody żołądka, zakażenie bakterią Helicobacter pylori i choroby wątroby. Obecne w aloesie polisacharydy działają ochronnie na ścianę żołądka i dwunastnicy, łagodząc działanie kwasu solnego i pepsyny oraz zwiększając sekrecję śluzu w śluzówce żołądka. Aloes może też normalizować pH soku żołądkowego, przyczyniając się do zwalczania zgagi, a także poprawiać biodostępność witamin C, E i B12.
Aloes jest również ceniony za swoje właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Działanie zawartych w nim antrachinonów jest analogiczne do działania antybiotyku tetracykliny, a Aloe vera może hamować rozwój licznych bakterii i grzybów, takich jak Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pyogenes, Mycobacterium fortuitum, Mycobacterium tuberculosis, Escherichia coli, Salmonella typhi, Candida albicans, Colletotrichum. Jego działanie przeciwwirusowe obejmuje aktywność wobec wirusa ospy, grypy i opryszczki.
Preparaty z aloesem w formie żelu są powszechnie stosowane na skórę, gdyż zawarte w roślinie polisacharydy (przede wszystkim acemannan) zwiększają syntezę kolagenu, przyspieszając gojenie się ran i działając przeciwzapalnie. Aloes działa też nawilżająco i oczyszczająco oraz chroni przed skutkami poparzenia i odmrożenia.
Jaki aloes do picia wybrać?
Tym, na co warto zwrócić szczególną uwagę, jest skład soku z aloesu. Jeśli zależy Ci na właściwościach zdrowotnych Aloe vera, wybierz produkt, który zawiera jak najwięcej soku z aloesu i jak najmniej dodatkowych składników, takich jak cukier. W ofercie Oleofarm znajdziesz dwa rodzaje aloesu do picia – sok z aloesu z miąższem i sok z aloesu bez miąższu, dzięki czemu możesz wybrać taki produkt, jaki lubisz. Nasze soki NFC zawierają 99,7% soku z aloesu i są otrzymywane bezpośrednio z miąższu liści, a nie z koncentratu, co wpływa na właściwości oraz wyrazisty smak i zapach. Aloes do picia od Oleofarm to naturalny produkt bez dodatku cukru, barwników i aromatów.
Jak stosować sok z aloesu?
Sok aloesowy to suplement diety, dlatego nie można go pić w dowolnych ilościach. Zalecane dawkowanie dla osoby dorosłej to 50 ml dziennie - jednorazowo lub podzielone na 2 lub 3 porcje. Aloes do picia najlepiej spożywać na godzinę przed posiłkiem. Możesz go pić w formie nierozcieńczonej lub z dodatkiem soku owocowego. Pamiętaj, by po otwarciu przechowywać butelkę w lodówce.
Sok z aloesu - przeciwwskazania
Aloes do picia nie jest wskazany dla dzieci, kobiet ciężarnych i kobiet karmiących. Istnieją podejrzenia, że aloes może pobudzać skurcze macicy u kobiet w ciąży, a u dzieci karmionych mlekiem matki spożywającej sok z aloesu mogą wystąpić niepokój i biegunka. Po Aloe vera nie powinny też sięgać osoby z alergią na rośliny z rodziny liliowatych. Zawarta w aloesie aloina nie powinna być długotrwale przyjmowana, gdyż ma silne właściwości przeczyszczające, co może prowadzić do zaburzeń elektrolitowych i niedoboru potasu (hipokaliemii). Nie zaleca się również spożywania dużych ilości soku aloesowego wraz z lekami moczopędnymi lub steroidami nadnerczowymi, gdyż może to również prowadzić do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
Piśmiennictwo:
- Cieślik E, Turcza K. Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.). Post Fitoter 2015; (16)2: 117–124
- Matejczyk M, Golonko A, Chilmon E. Aloe Vera – wybrane właściwości biologiczne. Civil and Environmental Engineering / Budownictwo i Inżynieria Środowiska 8 (2017) 191-195
- Różańska J. Zawartość wybranych składników odżywczych w różnych częściach liści aloesu zwyczajnego (Aloe vera (L.) Burm. f.). Herbalism nr 1(10)/2024: 17–28