CZĘŚĆ PRODUKTÓW CHWILOWO NIEDOSTĘPNA

ZAMÓWIENIA BĘDĄ REALIZOWANE OD 03.04

CZĘŚĆ PRODUKTÓW CHWILOWO NIEDOSTĘPNA

ZAMÓWIENIA BĘDA REALIZOWANE OD 03.04

DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ

SuperBezpieczneTM zakupy
SuperFair.Shop badge

Kiedy przyjmować kwasy omega?

2022-06-18
Kiedy przyjmować kwasy omega?

Kwasy tłuszczowe są niezbędnym organizmowi człowieka zapasowym materiałem energetycznym. Są one przechowywane w tkance tłuszczowej w formie trójglicerydów. W wyniku ich utleniania powstaje energia potrzebna do procesów życiowych.

Kwasy omega 3-6-9

Organizm ludzki nie jest zdolny do syntetyzowania niektórych kwasów z rodzin omega-3 (kwasu alfa-linolenowego ALA) i omega-6 (kwasu linolowego). Kwasy te są jednak niezbędne, by mógł on prawidłowo funkcjonować – muszą być zatem przyjmowane wraz z dietą. Dieta uboga w kwasy omega-3 i omega-6 może stać się przyczyną wielu chorób i dolegliwości. Kwasy omega-3 i omega-6 są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, hormonalnego i odpornościowego. Wykazują też korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwasy omega-3

Do kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas EPA (eikozapentaenowy) i kwas DHA (dokozaheksaenowy). Aby dostarczyć sobie odpowiedniej ilości tych wartościowych związków, warto włączyć do swojej diety: tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, sardynki, halibut, makrela, dorsz), owoce morza, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, olej rzepakowy.
Kwasy omega-3 powinny być przyjmowane regularnie. Należy dodatkowo zadbać, by została zachowana ich odpowiednia proporcja w stosunku do kwasów omega-6. Zaobserwowano, że społeczeństwa, w których diecie kwasy omega-3 przeważają nad kwasami omega-6 cieszą się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem. Dotyczy to m.in. mieszkańców krajów śródziemnomorskich, Grenlandii, Japonii.
Kwasy omega-3 obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL). Są cenne dla naszego zdrowia, ponieważ:

  • stanowią budulec komórek,
  • działają przeciwzapalne,
  • poprawiają pracę mózgu i serca,
  • hamują rozwój miażdżycy, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i zatorów oraz procesów zapalnych w tętnicach,
  • zwiększają odporność organizmu,
  • chronią przed chorobami nowotworowymi.

Kwasy omega-6

Do kwasów omega-6 zaliczamy: kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (ARA). Produkty spożywcze o dużej zawartości omega-6 to przede wszystkim oleje roślinne: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Cennym źródłem tego składnika diety są: nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, pistacje, orzechy: laskowe, arachidowe, brazylijskie, pekan, nerkowca, a także nasiona sezamu, ziarna maku, awokado. Najkorzystniejszą proporcję kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6 znajdziemy w takich produktach jak: olej z łososia, olej z wątroby dorsza (tran), olej ze śledzia, olej z sardynek, olej lniany, masło (z mleka krowiego), olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, smalec czy oliwa z oliwek.
Kwasy omega-6, podobnie jak omega-3, należy przyjmować regularnie, pamiętając o zachowaniu równowagi w przyjmowaniu omega-3 i omega-6. Przewaga kwasów omega-6 w diecie może prowadzić do licznych schorzeń, w tym nowotworowych. Kwasy omega-6:

  • chronią przed zawałem serca i udarem mózgu, obniżając poziom „złego” cholesterolu (chociaż mogą też obniżać poziom „dobrego” cholesterolu),
  • działają przeciwzapalnie,
  • są budulcem komórek,
  • biorą udział w produkcji hormonów,
  • usprawniają pracę centralnego układu nerwowego, budując neuroprzekaźniki,
  • kontrolują ciśnienie krwi, pracę nerek, serca, układu trawiennego,
  • wspomagają leczenie zaburzeń hormonalnych, cukrzycy typu 2, chorób skóry.

Kwasy omega-9

Do kwasów omega-9 zaliczamy między innymi: kwas oleinowy, kwas erukowy i kwas nerwonowy. Źródłem kwasów omega-9 w diecie są: olej rzepakowy, sojowy, sezamowy, orzechy ziemne. Dzięki swoim właściwościom kwasy omega-9 pomagają:

  • obniżyć poziom „złego” cholesterolu, nie obniżając „dobrego”,
  • są budulcem komórek,
  • chronią przed miażdżycą, a tym samym niedokrwienną chorobą serca,
  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
  • chronią przed nowotworami.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

pixel