DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ

darmowa dostawa od 99 zł

Syropy z witaminą C - czy warto je pić?

2024-05-24
Syropy z witaminą C - czy warto je pić?

Syropy z witaminą C to połączenie 55% soku z owoców, cukru i 24 mg witaminy C (30% referencyjnej wartości spożycia). Te pyszne i zdrowe suplementy diety nie zawierają konserwantów, barwników i sztucznych substancji, a za ich unikalny smak odpowiada natura. Wszystkie syropy z witaminą C poddajemy procesowi pasteryzacji, co przedłuża ich okres do spożycia, a przy tym pozwala zachować cenne właściwości prozdrowotne.

Jakie właściwości ma witamina C?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i całego organizmu. Człowiek nie potrafi jej wytworzyć samodzielnie, dlatego witaminę C należy przyjmować z dietą lub w formie suplementów. Profilaktyczne przyjmowanie witaminy C przez cały rok skraca czas przeziębienia u dzieci i dorosłych. Oprócz tego, że wspiera układ immunologiczny, witamina C pełni również inne ważne funkcje w organizmie:

  • uczestniczy w syntezie kolagenu i wpływa na stan tkanki łącznej,
  • ułatwia przyswajanie żelaza,
  • uczestniczy w procesie gojenia się ran,
  • ma stabilizujący wpływ na układ nerwowy,
  • zmniejsza uczucie zmęczenia,
  • wzmacnia zęby i dziąsła,
  • zwalcza bakterie powodujące próchnicę zębów,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Właściwości syropów z witaminą C

Syrop z witaminą C to połączenie właściwości kwasu askorbinowego i wyciągów z owoców, takich jak czarny bez, imbir, cytryna czy malina. Suplement diety w postaci syropu nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety. Prawidłowy stan zdrowia można utrzymać, prowadząc zdrowy tryb życia i dbając o wartościowe składniki odżywcze w diecie.

Czarny bez z witaminą C

W owocach czarnego bzu znajdziemy cenne polifenole oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń i potas. Czarny bez chroni przed stresem oksydacyjnym i chorobami cywilizacyjnymi oraz wykazuje działanie odkwaszające organizm. Owoce mają też właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i odtruwające. Wykazują przy tym działanie wspomagające układ pokarmowy, zarówno w przypadku biegunek, jak i zaparć.

Imbir z cytryną i witaminą C

Połączenie soku z kłączy imbiru lekarskiego (52,25%), soku z owoców cytryny zwyczajnej (2,75%) i witaminy C to kompleksowe wsparcie odporności. Korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbólowe i żółciopędne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi nudności, reguluje poziom cholesterolu we krwi i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. W połączeniu z cytryną i witaminą C wspiera pracę układu immunologicznego.

Malina z witaminą C

Malina wykazuje właściwości przeciwzapalne, napotne i przeciwgorączkowe, dlatego polecana jest w profilaktyce oraz przebiegu przeziębienia i grypy. Owoc maliny zawiera liczne pektyny, antocyjany, witaminy i minerały. Żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, potas wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, a magnez regeneruje układ nerwowy. W malinach znajduje się też kwas elagowy o właściwościach antyoksydacyjnych, który hamuje procesy nowotworowe. Dzięki zawartym polifenolom maliny chronią przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, a flawonoidy są polecane w profilaktyce miażdżycy.

Malina z lipą i witaminą C

Połączenie soku z maliny, ekstraktu z kwiatów lipy i witaminy C wzmacnia właściwości zdrowotne syropu. Malina wykazuje działanie napotne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, przez co sprawdza się w infekcjach i przeziębieniach. Z kolei kwiat lipy znajduje zastosowanie w chorobach górnych dróg oddechowych, łagodząc stany zapalne i kaszel oraz zwalczając bakterie. Kwiat lipy wspiera również procesy trawienne oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne i uspokajające.

Jak często pić syrop z witaminą C?

Ze względu na zawartość cukru syropy z witaminą C należy rozcieńczać z wodą przed spożyciem. Zalecana dzienna dawka dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych wynosi 4 łyżeczki (20 ml), które należy rozcieńczyć w 200 ml chłodnej wody. Suplementy diety w formie syropów można spożywać przez cały rok jako element profilaktyki przeciw przeziębieniom, stanom zapalnym i infekcjom.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2024

Polecane

Dzika Róża, sok z dzikiej róży z witaminą C 490 ml

Dzika Róża, sok z dzikiej róży z witaminą C 490 ml

CENA REGULARNA32,54 zł bruttoNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 32,54 zł26,03 zł brutto5206 pkt.
Syrop na miodzie czarny bez, 250 ml

Syrop na miodzie czarny bez, 250 ml

CENA REGULARNA25,99 zł bruttoNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 25,99 zł19,49 zł brutto3898 pkt.
Syrop na miodzie imbir z cytryną, 250 ml

Syrop na miodzie imbir z cytryną, 250 ml

CENA REGULARNA24,99 zł bruttoNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 24,99 zł18,74 zł brutto3748 pkt.
Syrop na miodzie kwiat bzu, 250 ml

Syrop na miodzie kwiat bzu, 250 ml

23,99 zł brutto4798 pkt.
Syrop na miodzie malina, 250 ml

Syrop na miodzie malina, 250 ml

CENA REGULARNA27,99 zł bruttoNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 27,99 zł20,99 zł brutto4198 pkt.
Syrop na miodzie pędy sosny, 250 ml

Syrop na miodzie pędy sosny, 250 ml

21,99 zł brutto4398 pkt.
pixel