Imbir, kurkuma i cytryna – naturalne wsparcie organizmu zimą

Zimowa aura za oknem sprzyja poszukiwaniu naturalnych sposobów na rozgrzanie organizmu i wsparcie jego codziennego funkcjonowania. Krótsze dni, niższe temperatury i większe obciążenie codziennymi obowiązkami sprawiają, że chętniej sięgamy po sprawdzone składniki roślinne, znane ze swoich wielokierunkowych właściwości. Wśród nich wymienić można m.in. imbir, kurkumę i cytrynę.
Imbir

Charakterystyczne kłącze o bladożółtej barwie, silnym ostrawym aromacie i licznych rozgałęzieniach, powszechnie występujące w rejonach południowo-wschodniej Azji. Właściwości lecznicze imbiru lekarskiego zostały docenione już w starożytnej medycynie chińskiej i ajurwedzie. Obecnie chętnie stosowany zarówno w formie surowej jako dodatek do potraw i napojów, jak i suplementów diety.
Wśród licznych właściwości imbiru lekarskiego na szczególną uwagę zasługują:
- wsparcie zdrowia i funkcjonowania układu oddechowego;
- wsparcie układu odpornościowego;
- wspomaganie procesów trawiennych, działanie przeciwwymiotne;
- wsparcie mobilności stawów, przeciwdziałanie porannej sztywności;
- udział w metabolizmie węglowodanów i wpływ na regulację poziomu cukru we krwi;
- wpływ na witalność organizmu i prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
Badania naukowe wskazują także na potencjalny pozytywny wpływ imbiru na łagodzenie migrenowych bólów głowy, wzmaganie apetytu oraz działanie neuroochronne.
Kurkuma

Znana także jako ostryż długi lub szafran indyjski to znana i chętnie używana na całym świecie przyprawa. Należące do rodziny imbirowatych kłącze kurkumy charakteryzuje się intensywną pomarańczowo-żółtą barwą, za którą odpowiada kurkumina, czyli silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym.
Wspomniana kurkumina odpowiada także za liczne właściwości prozdrowotne kurkumy, m.in.:
- wspiera pracę wątroby;
- wspomaga procesy trawienne oraz pobudza apetyt;
- uczestniczy w utrzymaniu równowagi nerwowej;
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
- wpływa na zdrowie górnych dróg oddechowych.
Kurkuma od wieków stosowana jest w medycynie Dalekiego Wschodu. Na całym świecie używana jest jako przyprawa do dań kuchni azjatyckiej. Często wzbogacana również o inne przyprawy takie jak: cynamon, imbir, pieprz czarny lub pieprz cayenne. Więcej na temat kurkumy przeczytasz w tym wpisie.
Cytryna

Żółta przedstawicielka cytrusów cechująca się kwaśnym smakiem i soczystym miąższem. Kojarzona głównie z witaminą C (chociaż wcale nie jest jej najbogatszym źródłem), ponadto dostarcza pewnych ilości witaminy E, witamin z grupy B, potasu, sodu, magnezu i fosforu. Oprócz witamin i składników mineralnych owoce cytryny zawierają liczne flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy karboksylowe i limonoidy.
Badania naukowe sugerują, że zawarte w owocach cytryny substancje czynne mogą wykazywać działanie:
- przeciwnowotworowe;
- antyoksydacyjne;
- przeciwzapalne;
- przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze;
- wspierające funkcjonowanie i regenerację wątroby;
- obniżające poziom lipidów i insuliny we krwi;
- wspomagające syntezę kolagenu;
- wspierające funkcjonowanie układu krwionośnego.
Rozgrzewające złote mleko
Wspomniane w tym artykule przyprawy stanowią składniki tzw. złotego mleka, czyli znanego od wieków aromatycznego napoju wywodzącego się z Indii. Swoją nazwę napój ten zawdzięcza złocistej barwie nadawanej przez kurkuminę. Zawarte w nim składniki wykazują pozytywny wpływ na układ odpornościowy – oprócz opisanych już wcześniej imbiru i kurkumy podstawowa wersja złotego mleka zawiera także cynamon, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także miód o silnym działaniu bakteriobójczym.
Poniżej znajdziesz naszą autorską wersję złotego mleka z wykorzystaniem soku Imbir z kurkumą i cytryną, którą możesz dowolnie podrasować według swoich upodobań. Odrobina pieprzu, chili czy kardamonu? Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia!
Składniki na 1 porcję:
- 2 łyżki soku Imbir z kurkumą i cytryną
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki startego imbiru
Sposób przygotowania:
Mleko lub napój roślinny podgrzej (w przypadku mleka uważaj, aby nie wykipiało) i rozpuść w nim miód. Dodaj przyprawy i całość wymieszaj. Chwilę podgotuj na wolnym ogniu do uwolnienia aromatu. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj sok Imbir z kurkumą i cytryną, wymieszaj całość i przelej do kubka. Z wierzchu możesz posypać całość odrobiną kurkumy.
Piśmiennictwo:
- Łażewska D., Miętkiewska K., Studzińska-Sroka E.: Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych. Post Fitoter, 2019, 20, 268-276
- Ballester P., Cerda B., Arcusa R. i wsp.: Effect of ginger on inflammatory diseases. Molecules, 2022, 27, https://doi.org/10.3390/molecules27217223
- Wierońska J. M.: Kurkuma – roślinne panaceum. Wszechświat, 2017, 118, 117-125
- Klimek-Szczykutowicz M., Szopa A., Ekiert H.: Citrus limon (lemon) phenomenon – a review of the chemistry, pharmacological properties, applications in the modern pharmaceutical, food, and cosmetics industries, and biotechnological studies. Plants (Basel), 2020, 9, doi: 10.3390/plants9010119



