Darmowa dostawa od 149,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak i z czym jeść nasiona chia i jakie mają właściwości?

2021-11-16
Jak i z czym jeść nasiona chia i jakie mają właściwości?

Dbanie o swój organizm, z pomocą odpowiedniej diety, nie jest jedynie domeną współczesnego społeczeństwa. Już nasi starożytni przodkowie odkrywali dobroczynne właściwości określonych roślin, które leczyły i wspierały organizm. Wiele z nich przetrwało tysiące lat i towarzyszy nam do dziś. To najlepszy dowód na to, że mają one prawdziwą moc! Jednym z takich dobrodziejstw są nasiona chia. Skąd pochodzą? Jak można użyć ich w kuchni? W czym tkwi ich wyjątkowość? Jakie właściwości posiadają? Zapraszamy do lektury!

Pochodzenie nasion chia

Nasiona chia już ponad pięć tysięcy lat temu były używane przez Azteków i Majów. To oni odkryli, jakie dobroczynne właściwości zdrowotne i żywieniowe posiada ten produkt. Naturalnie rosnącą roślinę można spotkać obecnie w Ameryce Południowej - na terenie Meksyku, Gwatemali i Kolumbii. Małe, czarne nasiona szałwi hiszpańskiej (bo taka jest właśnie nazwa rośliny) przebyły długą drogę między innymi do Europy i od dłuższego czasu święcą triumfy w wielu kuchniach. Ten fakt zdecydowanie nie dziwi, ponieważ tytułowy składnik określany jest jako superfood - produkt posiadający ogromne dawki witamin i składników odżywczych. Samo słowo chia przez Majów było określeniem siły. Zaraz poznamy właściwości Salvia hispanica L. dzięki czemu zrozumiemy, że już starożytni mieszkańcy Ameryki Południowej w pełni znali dobroczynną moc nasion!

Nasiona chia - właściwości

W czym tkwi prawdziwa magia szałwii hiszpańskiej? Oto jakie bogactwo kryją w sobie nasiona chia! Właściwości rośliny to spora dawka zdrowia! Są one bogate w kwasy tłuszczowe (w tym omega-3), białka, błonnik, przeciwutleniacze i minerały. Wszystko to znajduje później swoje odzwierciedlenie w poprawie kondycji naszej skóry, układu trawiennego, a nawet serca. Jak dokładnie to działa?

Kwasy tłuszczowe

Kwasy omega-3 w nasionach chia mają większe stężenie niż w łososiach! To informacja, która powinna przekonać do korzystania z tych roślin w kuchni! Kwasy z tej grupy wpływają na koncentrację i pamięć, wzmacniają wzrok, zapobiegają miażdżycy i zmniejszają poziom złego cholesterolu.

Białka

Białko w nasionach chia pomaga szczególnie kobietom w ciąży. Składnik wzmacnia komórki płodu, co wspiera także organizm matki i zdrowy rozwój malucha.

Błonnik

Błonnik oraz białko przydać mogą się osobom, które chcą się odchudzać. Pozwala to stracić tkankę tłuszczową, a sam błonnik wspiera pracę jelit oraz reguluje proces wypróżniania.

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze w nasionach wpływają na zwalczanie produkcji wolnych rodników, które często doprowadzają do uszkodzenia cząsteczek komórkowych. To ważne, gdyż wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju nowotworów oraz starzenia się skóry.

Minerały

W nasionach szałwii hiszpańskiej znajdziemy całe spektrum minerałów! Mangan, miedź, fosfor, selen, magnez, żelazo, wapń. Dzięki składnikom wymienionym przed chwilą wzmocnisz układ kostno-stawowy, zmniejszysz ryzyko chorób serca i wpłyniesz na prawidłowy poziom ciśnienia krwi.

Nasiona Chia, 250g

Jakie potrawy przygotować z użyciem nasion chia?

Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, musimy dbać o siebie w wielu obszarach. Ważna jest suplementacja witamin i minerałów, ale także racjonalne odżywianie, bogate w dobroczynne składniki. Takim elementem zdecydowanie są nasiona chia! Jak użyć produktu w naszych kuchniach? Przedstawiamy kilka szybkich rozwiązań!

Zanim jednak przejdziemy do określonych pomysłów, musimy pamiętać, że nasiona szałwii hiszpańskiej przez swoje właściwości (błonnik) oraz charakterystyczną budowę (pęcznienie) w zbyt dużej dawce mogą nawet zamknąć światło jelita. Z produktu należy więc korzystać rozważnie, zawsze zgodnie z przepisami.

Pudding - deser z nasionami chia

Nasiona chia wystarczy zalać mlekiem (może być lekko podgrzane) oraz dodać cukier, a następnie dokładnie wymieszać. Najlepiej zrobić to energicznie, aby wszelkie grudki zniknęły. Całość wstawiamy do lodówki na około dwie godziny, chociaż całonocna kuracja przyniesie więcej korzyści dla deseru z nasion chia! Zanim wszystko napęcznieje parokrotnie, możemy zamieszać zawartość szklanki. Następnie gotowy pudding warto wzbogacić świeżymi owocami.

Dodatek do sałatek

Nasiona chia w tym wypadku będą jedynie zdrowym dodatkiem i podkreśleniem ciekawego smaku przygotowanego przez Ciebie dania. Pamiętaj o tym, aby użyć racjonalnej ilości produktu!

Dżem owocowy z nasionami chia

Wzbogać smak i wartość dżemu! Zużyj do tego truskawki lub maliny bądź borówki. Szałwię hiszpańską powinieneś wymieszać z wodą i odstawić na około 20 minut. Do naczynia z napęczniałymi nasionami dodajemy owoce i blendujemy.

Owsianki

Jesteś fanem owsianek? Tam także nasiona szałwii hiszpańskiej znajdą zastosowanie! W tym wypadku mlekiem zalewamy płatki orkiszowe i po odczekaniu, aż zmiękną, dodajemy na przykład banana i maliny. Całość posypujemy nasionami chia i cynamonem.

Tak naprawdę nasiona chia można używać jako zdrowy dodatek do wielu potraw, z pewnością nasz organizm odczuje dobroczynne oddziaływanie produktu, nawet przy korzystaniu z niego w małych ilościach.

Nasiona chia, w odpowiednim połączeniu z innymi produktami wspierającymi na przykład trawienie, mogą pozwolić nam na poprawę stanu naszego zdrowia. Produkt pozyskiwany z szałwii hiszpańskiej jest tak zwanym superfood, czyli zawiera sporą dawkę odżywczych składników. Wymienić tutaj można kwasy tłuszczowe, błonnik, przeciwutleniacze i minerały. A jak spożywać Salvia hispanica? Deser z nasionami chia? Dodatek do naleśników czy sałatek? Owsianki lub dżem? Produkt można wykorzystywać na wiele sposobów. Wszystko to w trosce o nasze zdrowie!

Polecane

Nasiona Chia, 250g

Nasiona Chia, 250g

11,42 zł brutto2284 pkt.

Dbamy o twoją prywatność

 

Nasz Sklep (znajdujący się pod adresem oleofarm24.pl) przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, np. adres IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Za ich pomocą zbieramy informacje, które mogą stanowić dane osobowe. Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań.

Masz prawo odmówić wyrażenia zgody na korzystanie w Internecie ze wspomnianych wyżej technologii, dostępu do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywania oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę Oleofarm sp. z o.o oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). W tym celu dokonaj zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej, z której aktualnie korzystasz (w zakresie plików cookies). Więcej informacji dowiesz się ze strony Polityka cookies.

Zamknij
pixel