DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ

darmowa dostawa od 99 zł

Kiedy przyjmować kwasy omega?

2022-06-18
Kiedy przyjmować kwasy omega?

Kwasy tłuszczowe są niezbędnym organizmowi człowieka zapasowym materiałem energetycznym. Są one przechowywane w tkance tłuszczowej w formie trójglicerydów. W wyniku ich utleniania powstaje energia potrzebna do procesów życiowych.

Kwasy omega 3-6-9

Organizm ludzki nie jest zdolny do syntetyzowania niektórych kwasów z rodzin omega-3 (kwasu alfa-linolenowego ALA) i omega-6 (kwasu linolowego). Kwasy te są jednak niezbędne, by mógł on prawidłowo funkcjonować – muszą być zatem przyjmowane wraz z dietą. Dieta uboga w kwasy omega-3 i omega-6 może stać się przyczyną wielu chorób i dolegliwości. Kwasy omega-3 i omega-6 są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, hormonalnego i odpornościowego. Wykazują też korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwasy omega-3

Do kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas EPA (eikozapentaenowy) i kwas DHA (dokozaheksaenowy). Aby dostarczyć sobie odpowiedniej ilości tych wartościowych związków, warto włączyć do swojej diety: tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, sardynki, halibut, makrela, dorsz), owoce morza, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, olej rzepakowy.
Kwasy omega-3 powinny być przyjmowane regularnie. Należy dodatkowo zadbać, by została zachowana ich odpowiednia proporcja w stosunku do kwasów omega-6. Zaobserwowano, że społeczeństwa, w których diecie kwasy omega-3 przeważają nad kwasami omega-6 cieszą się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem. Dotyczy to m.in. mieszkańców krajów śródziemnomorskich, Grenlandii, Japonii.
Kwasy omega-3 obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL). Są cenne dla naszego zdrowia, ponieważ:

  • stanowią budulec komórek,
  • działają przeciwzapalne,
  • poprawiają pracę mózgu i serca,
  • hamują rozwój miażdżycy, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i zatorów oraz procesów zapalnych w tętnicach,
  • zwiększają odporność organizmu,
  • chronią przed chorobami nowotworowymi.

Kwasy omega-6

Do kwasów omega-6 zaliczamy: kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (ARA). Produkty spożywcze o dużej zawartości omega-6 to przede wszystkim oleje roślinne: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Cennym źródłem tego składnika diety są: nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, pistacje, orzechy: laskowe, arachidowe, brazylijskie, pekan, nerkowca, a także nasiona sezamu, ziarna maku, awokado. Najkorzystniejszą proporcję kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6 znajdziemy w takich produktach jak: olej z łososia, olej z wątroby dorsza (tran), olej ze śledzia, olej z sardynek, olej lniany, masło (z mleka krowiego), olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, smalec czy oliwa z oliwek.
Kwasy omega-6, podobnie jak omega-3, należy przyjmować regularnie, pamiętając o zachowaniu równowagi w przyjmowaniu omega-3 i omega-6. Przewaga kwasów omega-6 w diecie może prowadzić do licznych schorzeń, w tym nowotworowych. Kwasy omega-6:

  • chronią przed zawałem serca i udarem mózgu, obniżając poziom „złego” cholesterolu (chociaż mogą też obniżać poziom „dobrego” cholesterolu),
  • działają przeciwzapalnie,
  • są budulcem komórek,
  • biorą udział w produkcji hormonów,
  • usprawniają pracę centralnego układu nerwowego, budując neuroprzekaźniki,
  • kontrolują ciśnienie krwi, pracę nerek, serca, układu trawiennego,
  • wspomagają leczenie zaburzeń hormonalnych, cukrzycy typu 2, chorób skóry.

Kwasy omega-9

Do kwasów omega-9 zaliczamy między innymi: kwas oleinowy, kwas erukowy i kwas nerwonowy. Źródłem kwasów omega-9 w diecie są: olej rzepakowy, sojowy, sezamowy, orzechy ziemne. Dzięki swoim właściwościom kwasy omega-9 pomagają:

  • obniżyć poziom „złego” cholesterolu, nie obniżając „dobrego”,
  • są budulcem komórek,
  • chronią przed miażdżycą, a tym samym niedokrwienną chorobą serca,
  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
  • chronią przed nowotworami.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

pixel