Naturalnie słodkie wsparcie – odkryj moc syropów na miodzie

Naturalny smak, wsparcie zdrowia i odrobina codziennej przyjemności – to właśnie kryje się w syropach na miodzie od Oleofarm. Powstały z myślą o tych, którzy chcą wspierać odporność i dbać o siebie w naturalny sposób, bez rezygnowania z dobrego smaku. W każdej butelce znajdziesz połączenie miodu, soku NFC lub wyciągu oraz naturalnej witaminy C – wszystko, co potrzebne, by dodać dniu energii i odrobinę słodyczy.
Miód – nie tylko naturalny słodycz
Ten złoty wytwór pszczół to coś więcej niż tylko słodki dodatek do herbaty. Już od wieków ceniony jest zarówno za wyjątkowy smak, jak i swoje właściwości prozdrowotne. Dziś wiadomo, że miód to prawdziwa skarbnica cennych składników bioaktywnych, które korzystnie wpływają na organizm, a jego delikatna słodycz może być alternatywą dla cukru. Oto, co warto o nim wiedzieć:
- składa się głównie z węglowodanów (około 80–85 %), wody (15–17 %), niewielkiej ilości białek, a także enzymów, aminokwasów i kwasów organicznych;
- jest także źródłem witaminy C i witamin z grupy B, a także minerałów takich jak potas, magnez, wapń, miedź, żelazo;
- badania pokazują, że miód wykazuje działanie przeciwutleniające (antyoksydacyjne) i przeciwzapalne, m.in. dzięki obecności polifenoli i witaminy C;
- warto także wspomnieć o właściwościach przeciwbakteryjnych, dzięki którym miód od dawna był stosowany jako naturalny opatrunek.
Należy jednak pamiętać, że właściwości miodu zależą od pochodzenia botanicznego, regionu, sezonu zbiorów i stopnia przetworzenia.
Witamina C – więcej niż odporność
Czy wiesz, że… w naszych syropach na miodzie znajdziesz naturalną witaminę C, którą pozyskujemy z trzech źródeł:
- ekstraktu z owoców aceroli;
- ekstraktu z owoców camu-camu;
- ekstraktu z owoców dzikiej róży.
Naturalna witamina C nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale też chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wspomaga produkcję kolagenu i pomaga redukować uczucie zmęczenia. W połączeniu z miodem tworzy duet idealny, łączący smak i realne wsparcie dla organizmu.
Słodkie inspiracje – syropy na miodzie w roli głównej
Czas na najprzyjemniejszą część, czyli jak w praktyce włączyć syropy na miodzie do swojej codzienności. Poniżej przedstawiamy Ci nasze propozycje z przepisami na rozgrzewające napoje – idealne na sezon jesienno-zimowy. Każdy z przepisów przewidziany jest na 2 porcje.
Rozmarynowa moc imbiru
Tytułowy napar to zbalansowana kompozycja bazująca na zielonej herbacie oraz syropie na miodzie Imbir z cytryną. Dodaj trochę rozmarynu, cytrusów i plasterków imbiru i gotowe! Otul się kocem, weź kubek napoju i rozkoszuj się chwilą odpoczynku od codziennego zgiełku.
Składniki:
- 40 ml syropu na miodzie Imbir z cytryną
- 500 ml wody
- 2 torebki zielonej herbaty
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 plastry cytryny
- 2 plastry pomarańczy
- 4 plasterki świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i wlej ją do ulubionych szklanek. Odczekaj około 3-5 minut, aby odrobinę przestygła. Zaparz w niej zieloną herbatę. Do każdego kubka dolej po 20 ml syropu na miodzie Imbir z cytryną od Oleofarm, dodaj gałązkę rozmarynu, po plastrze pomarańczy i cytryny, dwa plasterki świeżego imbiru. Te składniki dodadzą naparowi niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Malinowy chruśniak
Maliny kojarzą Ci się jedynie z latem? W sezonie jesienno-zimowym wcale nie musisz rezygnować z ich smaku. Jak to zrobić? Wystarczy Ci baza z herbaty z hibiskusa i naszego syropu na miodzie Malina, trochę cytryny, gałązek rozmarynu dla ziołowego posmaku i Malinowy chruśniak gotowy.
Składniki:
- 40 ml syropu na miodzie Malina
- 500 ml wody
- 2 torebki herbaty hibiskusowej
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 plastry cytryny
- opcjonalnie kilka świeżych lub mrożonych malin
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i zalej nią torebki herbaty hibiskusowej. Zaparzaj około 5-7 minut i następnie wyjmij torebki. Do każdego kubka z zaparzoną herbatą dolej po 20 ml syropu na miodzie Malina od Oleofarm, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu i plasterek cytryny. Rozmaryn doda naparowi ziołowego, aromatycznego posmaku, a cytryna wprowadzi świeżość. Gotowy napar ozdób świeżymi malinami i podawaj zaraz po przygotowaniu.
Kwitnące zioła
Napój, który Cię rozgrzeje i zadziała uspokajająco? To właśnie opis naszego autorskiego naparu Kwitnące zioła. Połączenie rumiankowej herbaty, syropu na miodzie Kwiat bzu od Oleofarm, pomarańczy, imbiru i mięty to idealny sposób na chwilę relaksu po całym dniu pracy. Spróbuj i przekonaj się, że ziółka wcale nie muszą być nudne.
Składniki:
- 40 ml syropu na miodzie Kwiat bzu
- 500 ml wody
- 2 torebki herbaty z rumiankiem
- 2 plastry pomarańczy
- kilka świeżych listków mięty
- kilka plasterków imbiru
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i zalej nią torebki herbaty z rumianku. Zaparzaj około 5-7 minut, następnie wyjmij torebki. Do każdego kubka z zaparzoną herbatą dolej po 20 ml syropu na miodzie Kwiat bzu od Oleofarm, dodaj plasterek pomarańczy, kilka świeżych liści mięty i kilka plasterków imbiru. Te składniki dodadzą naparowi świeżości i ziołowego aromatu.
Dla kogo są syropy na miodzie i o czym warto pamiętać
Syropy na miodzie Oleofarm zostały stworzone z myślą o osobach dorosłych i dzieciach powyżej 12. roku życia, jako naturalne wsparcie codziennej diety w witaminę C. Jedna porcja (20 ml) dostarcza około 24 mg witaminy C, co stanowi ok. 30% dziennego zapotrzebowania. Produkty nie zawierają dodatku cukru, barwników ani konserwantów, dlatego świetnie wpisują się w styl życia osób, które wybierają proste i naturalne rozwiązania.
Warto jednak pamiętać, że syropy są suplementem diety i nie zastąpią zbilansowanego odżywiania ani aktywności fizycznej. Osoby uczulone na miód lub składniki roślinne powinny zachować ostrożność.
Piśmiennictwo:
- Tlak Gajger I., Dar S. A., Ahmed M. M. M. i wsp.: Antioxidant capacity and therapeutic applications of honey: health benefits, antimicrobial activity and food processing roles. Antioxidants, 2025, 14, https://doi.org/10.3390/antiox14080959
- Faltus A. M., Pawłuszkiewicz K.,Mikołajczak M. i wsp.: Benefits of honey supplementation for enhancing health and athlete performance. Qual Sport, 2025, 40, https://doi.org/10.12775/QS.2025.40.59354
- red. Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., Mojska H.: Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2024







