Sok z aronii – właściwości i dawkowanieAronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) to krzew z rodziny różowatych, który rodzi aromatyczne, ciemnogranatowe owoce...Czytaj więcej
Propolis – właściwości i zastosowanie kitu pszczelegoProdukty pszczele, takie jak miód, pyłek pszczeli czy propolis, od lat cieszą się popularnością wśród miłośników medycyny naturalnej...Czytaj więcej
Laktaza – za co odpowiada?W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o laktozie i laktazie – choć brzmią podobnie, są to dwa różne związki, których działanie jest...Czytaj więcej
Czym jest nietolerancja laktozy?Aż 10% Europejczyków skarży się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego po spożyciu mleka. Jest to często skutek...Czytaj więcej
Ashwagandha – właściwości i zastosowanieNaturalne metody leczenia wracają obecnie do łask i są chętnie wybierane jako uzupełnienie leczenia konwencjonalnego...Czytaj więcej
Sok z czerwonych buraków – właściwości i zastosowanieBuraki zawierają wiele cennych dla ludzkiego organizmu związków. Niestety znaczna część z nich ulega rozpadowi podczas długotrwałej obróbki w... Czytaj więcej
Olej sezamowy – jakie ma właściwości i jak go stosować?Olej sezamowy jest tłoczony z nasion jednej z najdłużej znanej ludzkości rośliny oleistej – sezamu indyjskiego, znanego... Czytaj więcej
Len a menopauza – działanie lignanów lnianych przy menopauzieLignany to naturalne związki chemiczne obecne w niektórych roślinach, głównie oleistych. Występują w nasionach lnu zwyczajnego i sezamu. Można je... Czytaj więcej
Olej z czarnuszki – dlaczego warto go stosować?Czarnuszka (Nigella) to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni i ceniona za walory smakowe oraz zdrowotne. Nazywana „czarnym kminkiem” i „złotem faraonów”, już... Czytaj więcej
Olej kukurydziany – jakie ma właściwości i zastosowanie?Olej kukurydziany pozyskuje się z zarodków kukurydzy (Zea mays). Po raz pierwszy wyprodukowano go w 1889 roku, a produkcję na masową skalę... Czytaj więcej