Olej rydzowy (olej z lnianki), to produkt, który wraca do łask po latach zapomnienia. Ciekawostką jest, że to właśnie od lnianki wzięło się powiedzenie...
Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) to roślina spożywcza i lecznicza, która zawiera liczne składniki o działaniu prozdrowotnym. Już w VI wieku p.n.e. greccy i rzymscy medycy...
Skandynanwowie już setki lat temu stosowali olej z wątroby rekina w celu leczenia infekcji dróg oddechowych i przewodu pokarmowego oraz jako środek przyspieszający gojenie się ran.
Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, witamina B11, witamina M i folacyna, to związek, który kojarzony jest głównie z kobietami w ciąży i starającymi się o dziecko.
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to roślina wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olej z ogórecznika wyróżnia się delikatnym. nieco orzechowym smakiem i...
Syrop z lipy jest doskonałym źródłem witaminy C i posiada właściwości, które łagodzą kaszel, ból gardła i inne objawy grypopodobne. Syrop lipowy zawiera...
Właściwości soku z żurawiny są dobrze znane i szeroko przebadane przez naukowców. Owoce żurawiny znajdują zastosowanie w terapii dróg moczowych w postaci wyciągu w tabletkach lub jako sok żurawinowy...
Witamina D – jeden z najważniejszych i nielicznych związków organicznych o tak znaczącym wpływie na nasz organizm. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową...