Naturalne metody leczenia wracają obecnie do łask i są chętnie wybierane jako uzupełnienie leczenia konwencjonalnego...
Buraki zawierają wiele cennych dla ludzkiego organizmu związków. Niestety znaczna część z nich ulega rozpadowi podczas długotrwałej obróbki w...
Olej sezamowy jest tłoczony z nasion jednej z najdłużej znanej ludzkości rośliny oleistej – sezamu indyjskiego, znanego...
Lignany to naturalne związki chemiczne obecne w niektórych roślinach, głównie oleistych. Występują w nasionach lnu zwyczajnego i sezamu. Można je...
Czarnuszka (Nigella) to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni i ceniona za walory smakowe oraz zdrowotne. Nazywana „czarnym kminkiem” i „złotem faraonów”, już...
Olej kukurydziany pozyskuje się z zarodków kukurydzy (Zea mays). Po raz pierwszy wyprodukowano go w 1889 roku, a produkcję na masową skalę...
Olej ryżowy powstaje z otrąb otrzymywanych podczas przemiału ryżu i jest to tłuszcz cieszący się największą popularnością w Azji. Coraz więcej osób czerpie inspiracje z kuchni azjatyckiej...
Olej rydzowy (olej z lnianki), to produkt, który wraca do łask po latach zapomnienia. Ciekawostką jest, że to właśnie od lnianki wzięło się powiedzenie...
Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) to roślina spożywcza i lecznicza, która zawiera liczne składniki o działaniu prozdrowotnym. Już w VI wieku p.n.e. greccy i rzymscy medycy...
Skandynanwowie już setki lat temu stosowali olej z wątroby rekina w celu leczenia infekcji dróg oddechowych i przewodu pokarmowego oraz jako środek przyspieszający gojenie się ran.